Recirkulering i haven
Det, der allerførst skal være styr på er, hvordan man bibeholder restprodukterne på egen grund (læg mærke til, at jeg bruger ”restprodukter” og ikke ”haveaffald”). Hvorfor skal der være styr på det? Fordi det nemlig er værdifulde sager! Restprodukterne giver beskyttelse og bedre vækstforhold til planterne, føde til mikroorganismer og insekter, og føde og gemmesteder for større dyr. Det er det, der starter fødekæden, og skaber gode vækstvilkår for dine planter.
Hvad sker der, hvis man ikke har løst denne opgave? Man står og flagrer med en spand græsafklip eller et bundt grene, som man ikke ved hvor man skal placere. Det, der skal til, er steder i haven, hvor man kan komme af med restprodukterne. Hvis man ikke har de steder, ja så tyer man til at putte de værdifulde sager i gennemsigtige plastikposer, og forærer dem til kommunens genbrugspladser; med forbrug af både tid, plast og brændstof til følge.
En af de vigtigste elementer i haven er en kompostbeholder. Den bruges til hæk- og græsafklip, smågrene og grønt efter lugning. I gennem vækstsæsonen bruger jeg den hver dag, og i vinterhalvåret hver uge. Det har jeg skrevet en artikel om.
Det andet man kan stå med i hænderne er et bundt grene eller en stamme fra en fældning. De er for store til hurtigt nok at blive omsat i komposten. En plads til grene og stammer skal også etableres. De sidste restprodukter, jeg umiddelbart kan komme i tanke om, er rødder. Nogle er pæne, og kan bruges til dekoration. Andre rødder kan man placere skjult i en beplantninger til langsom nedbrydning.
Bliv inspireret af artiklerne, og spar tid, og gør noget godt for miljøet og naturen, og ikke mindst dig selv og dine planter.